Antena 3 CNN Mediu Țările cu cel mai curat aer din lume | Poziția României în acest clasament

Țările cu cel mai curat aer din lume | Poziția României în acest clasament

Cu toții ne dorim să respirăm un aer cât mai curat în zonele unde trăim. Însă acest lucru pare să fie de multe ori doar un vis greu de atins. Fugim în zonele izolate pentru a putea lua o gură de aer proaspăt.

Țările cu cel mai curat aer din lume | Poziția României în acest clasament
Sursa foto: Facebook I Discover Bucovina
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mar 2024   •   06:00

În toată această lume largă, există doar șapte țări cu aer curat și nepoluat, conform unui nou raport al companiei elvețiene IQAir, specializată în tehnologia calității aerului. 

Raportul privind calitatea aerului la nivel mondial, publicat în această săptămână, se bazează pe datele provenite de la peste 30.000 de stații de monitorizare din 134 de țări, teritorii și regiuni, transmite Euronews.

Dintre acestea, s-a constatat că 124 au încălcat nivelurile sigure de PM2.5 (particule fine), conform orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceste particule microscopice, cu un diametru mai mic de 2,5 microni, pot fi inhalate adânc în plămâni și pot ajunge chiar în sânge. Ele au fost asociate cu boli cardiace și pulmonare, hipertensiune arterială, risc crescut de astm, depresie și anxietate și moarte prematură.

Țările unde se poate respira un aer curat

Cele șapte țări care au respectat linia directoare de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.

De asemenea, și Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat în nivelurile de siguranță.

La polul opus se află România, unde se înregistrează o poluare de până la cinci ori mai mare decât nivelurile de siguranță – alături de Moldova, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru.

×
Subiecte în articol: aer curat poluare a aerului
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close